Medicinhaven for Radikal Omsorg

Hilde hauan Johnsen plantefarver med hyldeblomst i medicinhaven

Hilde hauan Johnsen plantefarver med hyldeblomst i medicinhaven

Medicinhaven for Radikal Omsorg er en intervention i Rønnebæksholms Herregårdshave, som i løbet af udstillingen Soil.Sickness.Society vil undersøge spørgsmål omkring delt sårbarhed mellem kroppe og landskaber. Den er et sted for kunstneriske, kritiske og organiske processer, som åbner spørgsmål omkring vores relationer til planter, land, viden, tradition og hinanden.

Medicinhaven for Radikal Omsorg er et forsøg på at udfolde en form for planetarisk medicin, en åbning mod spørgsmål omkring, hvordan kan vi reparere vores forhold til verden, til os selv og til hinanden. Den er et sted for regeneration, for hvile og for en form for blød modstandspraksis, der udforsker det reproduktive arbejdes politiske potentiale.

Medicinhaven for Radikal Omsorg spørger: Hvordan kan vi praktisere en form for omsorg, der ikke opretholder status quo, men som udfordrer og transformerer de politiske og økonomiske strukturer, der udmatter både jorden og os selv? Hvordan kan vores trætte, overarbejdede, syge og ængstelige kroppe finde på andre og bedre måder at drage omsorg for hinanden på, imens vi i fællesskab omskaber de sociale og økologiske landskaber, som vores produktionsorienterede samfundsform har bragt til kollaps?

Kunstner Samara Sallam laver juniritual med hyld

Kunstner Samara Sallam laver juniritual med hyld

208491724_4116336928454923_5032100246733780803_n.jpg

Haven anses ofte som et sted, hvor vi går hen for at trække os tilbage fra verdens larm. Men haven er ikke et neutralt sted, det er i høj grad et disciplineret rum, hvor vi kultiverer og drager omsorg for visse former for liv, imens vi afviser og afskaffer andre. Det er ikke tilfældigt, at haven er symbol på nationen. Dens indre logikker af ekskludering og kontrol minder om de grænser, som hævdes og vedligeholdes af staten. Havens afvisning af alt det liv, der ‘ikke hører til’ minder os om den implicitte vold, der ligger i denne håndhævelse af grænser.

Med sine kultiverede vækster viser haven os resultaterne af de tætte relationer mellem menneske og planter, hvormed vi gensidigt har kultiveret hinanden gennem årtusinder. Haven rejser også akutte spørgsmål omkring ejendomsret, biodiversitet og fødevareproduktion.

Og endelig er haven et sted for overlevering af en folkeviden, der kender til planternes forskellige behov, deres medicinske, praktiske og æstetiske egenskaber. Således er haven et sted, der binder slægters og generationers arbejde og viden sammen. Havearbejdet er en form for kropsligt forankret vidensarbejde, og at lære sin have at kende er at knytte tætte bånd til det land, som vi omformer, imens det omformer os - på både godt og ondt.

Medicinhaven for Radikal Omsorg rummer en række planter, som vil blive aktiveret og brugt på forskellig vis af havens kunstnere. Det er også et sted, hvor ukrudt får lov til at stå og bidrage til den mangfoldighed, der skaber et sundt grundlag for liv. Den er et sted for kunstneriske processer og undersøgelser af det arbejde, der findes i at holde haven, holde verden og hinanden i live og ved lige på måder, der ikke udvinder, udmatter og udelukker.

Mere end et sted for klassiske kunstværker er denne have et sted for løbende og ufærdige processer. Den er et forsøg på at skabe og holde en anden form for (kunst)rum, hvor samtaler og samarbejder kan udfolde sig på tværs af forskelle. En slags åbning mod en anden form for verden, som vi drømmer og drager omsorg for sammen.

Programmet vil præsentere haveritualer, urtemagi, bålsange, tebrygning, frøhøst, madlavning, fermentering, poesi, samtaler og en række havecamps, der bringer haven i spil som et sted for sårbarhed, regeneration og modstand.

Havekontoret for Radikal Omsorg, som findes i forlængelse af haven vil indsamle tekster, opskrifter og instrukser til en udstillingspublikation, en slags planetarisk husholdningsbog, som genereres løbende. Havekontoret er åbent for udstillingens publikum.

Haven er drømmende planlagt og omsorgsfuldt anlagt af Shëkufe Tadayoni Heiberg i samarbejde med kunstnerne Samara Sallam, Monia Sander og Malte Tellerup. Stay tuned for sommerens program af havedage, sommercamps og alt mulig andet dejligt ❤

https://roennebaeksholm.dk/.../soil-sickness-society.../...

Vinder af Bikubenfondens Udstillingspris Vision 2020:
bikubenfonden_kunst

Yderligere støtte fra:
Det Obelske Familiefond
Statens Kunstfond
Ny Carlsbergfondet
@trelleborgfonden
Mærk Næstved


Husholdningsbogen for Radikal Omsorg

Husholdningsbogen for Radikal Omsorg er inspireret af vores formødres kogebøger, af den indsamlende og fortløbende karakter, som kendetegner dem.

IMG_9765.jpg
Skærmbillede 2021-06-20 kl. 16.57.26.png

Husholdningsbogen blev lanceret i sit begynderstadie i forbindelse med åbningen af udstillingen Soil.Sickness.Society. til Sankthans, men her var den er langt fra færdigfyldt. Bogen er tænkt som et åbent format, der fortsat vil blive fyldt med vigtig viden og gode råd, der skal gives videre. Den blev lanceret med et basislager: et forord, fem essays af Emmy Laura Perez Fjalland, Claudia J. Ford, Robin Kimmerer, Jamaica Kincaid og Richael Faithful, en samling digte af Anna Rieder og omslaget til Marie Kølbæk Iversens tekst Fælledfuturisme, hvis ankomst markerede udstillingens og bogens relative afslutning, da den blev tilføjet til samlingen sammen med et efterord og teksten Fordøjelsessystemet – skoven indeni om personlig og planetarisk inflammation, fra bogen Inflamed af Rupa Marya og Raj Patel. Bogen er formgivet af Åse Eg, og teksterne er oversat af Pil Ingerslev og Andrea Pontoppidan.

Havekontoret for Radikal Omsorg er et redistribueringskontor for jordens generøsitet, et rum for samling og deling. I løbet af udstillingen blev kontoret fyldt med frø og afgrøder fra haven; noter, opskrifter, ideer, digte og instrukser, som man over sommeren kunne hente og tage med hjem.

Vi håber, at dem, der ejer husholdningsbogen, selv har lyst til fortsætte med at fylde den ud, også efter udstillingens afslutning, med alt det, der har betydning Sådan kan vi sammen forsøge at gentænke, hvad det vil sige, at noget har værdi. Kapitlerne er tænkt som åbne invitationer i den forstand, at I selv kan bestemme, hvor I synes, det indsamlede og løbende tilføjede hører til. Vores håb er, at den vil kunne fungere som en ledsager i hårde tider og som en lægetaske med remedier for fælles overlevelse — hvor vi drager omsorg for jord, imens og fordi vi drager omsorg for hinanden.

Publikationen er støttet af Statens Kunstfond og Ny Carlsbergfondet.

OPSKRIFTINDEKS:
Havedag den 1. juli: En tekst og en opskrift på kamillete af Monia Sander
Havedag den 8. juli: To opskrifter af Nanna Goul: Fødselsforberedelse og Gødning med guldvand
Havedag den 22. juli: Opskrift på plantefarvning med birk af Hilde Hauan Johnsen
Havedag den 12. august: En opskrift på bedstes pandekager – genhusket i en samtale mellem Sophia Luna Portra & bedste - Annette Holdensen
Havedag den 26. august: En opskrift på suppe med mælde og hvidmelet gåsefod af Anemette Olesen og en plantebeskrivelse af middelalderhaven
Havedag den 16. september: En opskrift på snaps og tærte med alt godt fra haven lavet af folkene fra Middelalderhaven i Stege
Samtale i Medicinhaven den 29. juli: En samtale med Shëkufe Tadayoni Heiberg og Malte Tellerup om haver, ukrudt, postkapitalitisk fortryllelse og mundtlig og skriftlig overlevering
Sommercamp den 14. august: Hvordan bliver man bedre til konflikt? af GenopretKBH
Sommercamp den 14. august: En samtale med Åsa Sonjasdotter, Sandra Villumsen og Eskil Halberg om køkkenhavepraksisser i Skandinavien og køkkenhavens betydning for hjemmet og reproduktionen, landbrugets udvikling og det regenerative landbrugs potentialer
Sensommercamp den 16. september: Practicing Radical Health Care af Feminist Health Care Research Group
Høstdage den 16. og 17. oktober: A Palestinian folk story and a recipe on Rosemary Bread by Samara Sallam
Sommercamp den 15. august: En opskrift på at koldfarve en silkeamulet af Sara Gade
Høstdage: En opskrift på at samle frø fra kål af Åsa Sonjasdotter
Vintersolhverv: En opskrift på at plante sig selv som Plantae sapien af Shëkufe Tadayoni Heiberg

Sommercamp 1: Heksens Have, Flora Magica

Til sommercampen: Heksens Have, Flora Magica dykkede vi ned højsommerens magiske blomsterflor. Vi lyttede til samtalen mellem forfatter Malte Tellerup og plantekyndig Anemette Olesen, hvor de talte om, hvordan planter gennem tiden er blevet brugt som medicin, deres helbredende virkninger og den folkekundskab og -tro, der er blevet overført mundtligt så vel som skriftligt og igennem fysisk omgang og praksis med planterne i hverdagens husholdning.

Vi deltog i forfatterne Nanna Goul og Shëkufe Tadayoni Heibers performance Flora Magica, hvor de lukkede os ind i andre måder at nærme sig planternes verden i en flervejet kommunikation. Flora Magica sang og påkaldte planter af forskellig observans for at lade dem tale for sig selv – som hovedpersonerne.

Kunstneren Samara Sallam ledte et ritual, der rodfæstede os i årstiden i selskab med de planter, der var særligt kraftfulde lige der. Ritualet åbnede for planternes egenskaber og de fortællinger, der knytter sig til dem.

Vi afsluttede dagen med at spise en god og nærende suppe lavet med den såkaldte ukrudt fra Medicinhaven for Radikal Omsorg, lavet på Mælde og Hvidmelet Gåsefod. Det var Anemette Olesens gode opskrift, der guidede os.


IMG_9880.jpg
IMG_9862.jpg
IMG_9845.jpg
 

Sommercamp 2: Haven for Blød Modstand

I weekenden den 14.-15. august afholdt vi sommercampen: Haven for Blød Modstand i Medicinhaven for Radikal Omsorg, hvor vi sammen med kunstnere, jordbrugere og aktivister undersøgte haven som et sted for politisk modstand, regenerativt arbejde og genoprettende fællesskaber.

Forfatter Shëkufe Tadayoni Heiberg plantede sig selv i jorden og læste op fra sin digtsamling Frø og Muld om søndagen. Om lørdagen afholdt hun en workshop for børn og deres voksne med udgangspunkt i havens planter og haven som et sted for generøsitet og deling. Der blev lavet små frødigte og frøposebøger.

Den franske danser og performancekunster Loup Rivière førte et performativt værk med oplæsning, der udfoldede ideer omkring bløde våben.

Den regenerative jordbruger Sandra Villumsen delte sine tanker omkring forbindelseslinjerne mellem jordens sundhed og menneskers sundhed, forfatter Eskil Halberg fortælte om baggrunden for og arbejdet med sin bog Madpakker til Revolutionen, og kunstner Åsa Sonjasdotter præsenterede os for sit arbejde omkring køkkenhavens historie som et sted for politisk dissidens og nærende relationer, om forholdet mellem militær, fødevareproduktion og hjemmets opretholdelse.

Kunstnerne og aktivisterne Shifa Dogustan og Tess Vee afholdt en workshop, hvor de introducerede os til begreber og praksisser vedrørende genoprettende retfærdighed og konflikthåndtering.

Kunstner og kok Søren Aagaard lavede en overdådig 7-retters menu til os med ingredienser fra haven, der endte i en tusmørkefællesspisning ved langbord i haven, hvorefter de fleste krøb til køjs.

Næste morgen spiste vi simpel morgenmad i haven ved sensommersolopgang, efterfulgt af, at kunstner Sara Gade ledte os igennem plantefarvning med Indigo, mens hun fortalte om sit arbejde med naturfarvning i Rønnebækholms pigmenthave. Åsa Sonjasdotter ledte en kartoffelopgravningsseance, mens hun fortalte om kartoflens historie i skandinavien, og hvordan vi har udviklet et gensidigt afhængihedsforhold til planten ved at dyrke den gennem århundreder.