Françoise Vergès - Det kapitalocæne, affald, race og køn
Françoise Vergès - Det kapitalocæne, affald, race og køn
“Imens leder sorte og brune kvinder efter et sæde til deres udmattede kroppe i den offentlige transport på vej hjem fra arbejdet med at rengøre alle disse fitness-centre, banker, forsikringskontorer, avisredaktioner, investeringsselskaber eller restauranter og klargøre mødelokaler til morgenmadsmøder. I det samme de sidder ned, falder de hen i en udmattelse, som kun er synlig for de, der bryder sig om at se den. Den arbejdende krop, der er gjort synlig, ligger en hel industri på sinde, en industri dedikeret til renligheden og sundheden i krop og psyke, så den bedre kan tjene den racialiserede kapitalisme. Den anden arbejdende krop er usynliggjort, altimens den udfører en afgørende funktion for den første: nemlig at rengøre de rum, hvori “de rene” cirkulerer, arbejder, spiser, sover, har sex og performer deres forældreskab.”
Det kapitalocæne, affald, race & køn behandler forholdet mellem forurening, omsorg og racialiserede kroppe i et neoliberalistisk samfund. Essayet italesætter en global ulighed i det, der kan betegnes som omsorgsarbejde: hvordan Vestens renheds- og sundhedsidealer - og i øvrigt hvide, veluddannede kvinders økonomiske emancipation - i høj grad muliggøres og vedligeholdes af især sorte og brune kvinders ubetalte eller underbetalte omsorgsarbejde (børnepasning, rengøring etc). Vergés knytter dette fundament af omsorgsarbejdets racialiserede ulighed sammen med ideen omkring renhed i bæredygtighedsdiskurser. Den Vestlige verdens relative ‘renhed’, siger hun, er et direkte produkt af en udlicitering af affald og forurenende produktioner til det Globale Syd. Med andre ord: de ‘rene’ og ‘ordentlige’ verdener, vi frekventerer og bebor (fra kontorer og indkøbscentre til naturområder) er alle produkt af et usynliggjort omsorgsarbejde, som i høj grad ligger på skuldrene af racialiserede menneskers kroppe.
Teksten er en vigtig strukturel analyse og kvalificering af omsorgsbegrebet - et begreb, der i disse år har vundet stort indpas indenfor kulturens felt.
Françoise Vergès er en internationalt anerkendt tænker indenfor postkoloniale studier og intersektionel feminisme, og dette er første gang, hun bliver oversat til dansk. Hendes PhD, Monsters and revolutionaries. Colonial family romance and grooming, blev udgivet på Duke University Press i 1999, og hendes seneste bog, Un féminisme décolonial, udkom i 2019.
OBS: Denne oversatte udgave af Françoise Vergès’ Det kapitalocæne, affald, race og køn er den anden og reviderede udgave, vi trykker i år. Det skyldes en uopmærksomhed og blind vinkel fra vores side i den første udgave i forhold til racistisk sprogbrug, som følge af redaktionens privilegier som hvide mennesker. Det undskylder vi og tager det fulde ansvar for. Skulle du støde på et eksemplar af den gamle udgave (se billedet nedenfor), vil vi bede dig om at fortælle vedkommende, der ejer eksemplaret, at personen kan kontakte os og få den byttet til den nye udgave i stedet. Tak for din hjælp.
Essayet er oprindelig udkommet på engelsk under titlen Capitalocene, Waste, Race, and Gender i e-flux, Journal no. 100.
Oversat af Pil Ingerslev
Oversættelsesrådgivning: Sabitha Sofia Söderholm
Redaktion: Andrea Fjordside Pontoppidan, Ida Bencke og Dea Antonsen
Design: Andrea Fjordside Pontoppidan
ISBN 978-87-93883-12-3
© 2022 Françoise Vergès & Laboratoriet for Æstetik og Økologi